Olimpijski sportisti izlažu svoja tela neverovatnim naporima, ne samo na borilištu već i tokom dugih, mukotrpnih priprema za put ka medalji.

Jedna namirnica zajednička je olimpijskim sportistima, navode nutricionisti, i mnogi od njih jedu je svakog dana. Ključna je za unos zdravih masti i "popravljanje" mišića nakon napora!

Avokado je bogat zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Dugo nas drži sitim a može se jesti i u slatkim, i u slanim varijantama. Avokado je ukusan u salati, namazan na parče hleba, pa čak i zapečen, uz meso ili ribu.

avokado na tostu s jajetom
YouTube/Laura in the Kitchen 

"Telo koristi kalijum za održavanje funkcija bubrega i srca, kontrakcije mišića, prenos informacija putem nerava, i važno je nadomestiti ga kada ga potrošimo fizičkom aktivnošću", rekla je Loren Haris-Pinkus, nutricionistkinja.

Avokado je bogat prebiotskim vlaknima koja jačaju imunitet, održavaju redovnost pražnjenja creva i poboljšavaju apsorpciju vitamina A, D i E. 

Sadrži i magnezijum koji aktivira mišiće i sprečava grčeve. Pročitajte kako da sami napravite losion s magnezijumom!

Najčešće avokado sportisti kombinuju sa integralnim tostom, zelenišem, jajima, lososom, ali i drugim vrstama ribe i mesom.

(MONDO)