Da li imate običaj da operete lubenicu ili dinju pre nego je isečete? Retko ko to radi, ali stručnjaci upozoravaju - to je velika greška! Na taj način rizikujete infekciju creva.

O tome koliko su dinja i lubenica i ne samo njihovo "meso", već i koštice korisne za zdravlje, govorili su brojni stručnjaci, a sada otkrivaju i šta da radite da izbegnete bolesti.

Ruska nutricionistkinja Antonina Starodubova objasnila je i kao da pravilno operete lubenicu i dinju i izbegnete zdravstvene tegobe. 

Voće (tehnički i dinja i lubenica pripadaju povrću, ali ih uzbog slatkog ukusa svi nazivaju voćem) treba oprati toplom vodom i tečnošću za pranje sudova kako bi se izbegao rizik od ulaska mikroba u koru prilikom sečenja, rekla je ona.

"Nemojte da jedete lubenicu ili dinju ako su oštećene tokom transporta ili skladištenja ili ako njihovo 'meso' ima nekarakterističnu boju, aromu ili strukturu", dodala je Starodubova.

Nutricionistkinja je naglasila da površina dinje mora biti zaštićena od prljavštine i insekata, koji mogu biti prenosioci patogenih mikroorganizama. Ovi poslednji su u stanju da izazovu razne zarazne bolesti i trovanje hranom.