Zbog obilja hranljivih sastojaka, semenke lubenice su neverovatno zdrave, ali je ključno da znate kako da ih "pravilno" jedete.

Semenke koje nas najčešće izluđuju jer nam smetaju da uživamo u osvežavajućem voću (tehnički lubenica pripada povrću, ali zbog slatkog ukusa je svi svrstavaju u voće), zapravo su prava mala riznica zdravlja. Ako se pravilno jedu, mogu biti neverovatno korisne po naš organizam.

Činjenica je da su ova sitna semena koja odbacujemo kao najgori škart, zapravo vrlo bogata dragocenim hranjivim sastojcima, posebno dobrim za mozak, mišiće i kosti. Takođe štite od problema koji pogađa ogroman broj ljudi u svetu - nedostatak gvožđa.

Zrna lubenice sadrže vitamine A, B i C, kao i magnezijum koji štiti kosti i održava tonus mišića.

Žvakanje je najbitnije

Da biste imali koristi od semena lubenice, morate da ih pravilno jedete. Nutricionisti savetuju da, pre nego što ih progutate, dobro ih sažvaćete, najmanje 30 puta dok ih praktično ne pretvorite u kašu. Na ovaj način će se hranljive materije u košticama lakše apsorbovati.

Takođe, dijetetska vlakna koja se nalaze u dobro sažvakanim semenkama lubenica poboljšavaju probavu. Međutim, veoma je važno da budete oprezni - ako se koštice ne žvaću temeljno, može doći do zapaljenja creva.