Dok se o doručku i večeri mnogo priča – šta je najbolje jesti ujutru i kada, do kada najkasnije večerati i šta konzumirati uveče, ručak je nekako zanemaren, a ne treba da bude.

Nije svejedno ni kada ručate, a s obzirom na to da neki ručaju oko 13-14 sati, drugi oko 15, a neki i kasnije, oko 16-17 časova, postavlja se pitanje – kada je najbolje ručati? Nutricionistkinje imaju odgovor!

"To je prilično individualna stvar i važna je intuicija. Ako niste gladni, nema potrebe da jedete na silu", kaže nutricionistkinja Sidnej Grin.

"Zdrav, balansiran doručak trebalo bi da vas drži sitim i punim energije oko četiri, pet sati, pa ako ste doručkovali u osam, ručak bi trebalo da bude između podneva i jedan popodne", pojašnjava nutricionistkinja Sintija Sas.

I Grinova je saglasna sa njom i kaže da ukoliko doručkuje oko osam ujutro, najbolje je da ručate između podneva i 14 časova, u zavisnosti od toga kada ogladnite.

Naravno, sve zavisi i od toga koliko ste aktivni tokom dana i koliko ste i šta doručkovali.

"Ukoliko ste preskočili doručak ili ste pojeli veoma malo, ranije ćete ogladneti, a telu treba energije da bi izdržalo sve aktivnosti", poručuje Sas.

U svakom slučaju, nutricionistkinja Grin savetuje da se potrudite da svakog dana ručate u približno isto vreme, a to ćete najbolje postići ukoliko i doručkujete otprilike istu porciju hrane za doručak, koji takođe treba da bude u određeno vreme svakog dana.

(MONDO)