Iz priča roditelja ili baka i deka sigurno ste čuli rečenicu "mi smo svinjsku mast nekad mazali na hleb". Danas je nezamislivo da to radite, posebno jer svinjska mast već godinama unazad važi za "lošu namirnicu", za koju mnogi tvrde da začepljava arterije, podiže holesterol i slično.

Međutim, nutricionistkinja Monika Rejnegl, kaže da ne samo da mast nije loša, već naprotiv, štiti srce, a otkriva i koje su još namirnice dobre.

Mesni odrezak

Crveno meso nema dobru reputaciju, ali to je potpuno pogrešno, tvrdi nutricionistkinja. Ona ističe da su delovi odreska koji ne sadrže masnoće, zapravo veoma hranljivi i dobri za srce.

Crveno meso je dobar izvor proteina, kao i gvožđa, vitamina B12, cinka i drugih nutrijenata. Tačno je da delom sadrži i zasićene masti, ali govedina je i dobar izbog mononezasićenih masti, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju.

Svinjska mast

Nikada ne biste pomislili da je svinjska mast dobra za srce, ali nutricionistkinja kaže da je tako.

"Nisam sigurna kako je mast dobila reputaciju namirnice koja začepljuje arterije, ali to nije tačno. Mast sadrži 33 odsto manje zasićenih masti nego puter, duplo više mononezasićenih masti koje su dobre za srce, i tri puta više omega-3".

Rejnegl savetuje da maslinovo ulje bude primarno u pripremi jela, ali ističe i da je korišćenje svinjske masti potpuno prihvatljivo.

Krompir

Ovo povrće jedan je od najboljih izvora kalijuma, a jedna manja studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje po jedne porcije krompira može čak i da smanji krvni pritisak. Naravno, savet je uvek da izbegavate prženi krompir, ali pečeni i kuvani su dobra opcija.

(MONDO)