Ako jedete hranu bez glutena, imate celijakiju ili vam jednostavno ne prija, verovatno ste se okrenuli namirnicama na kojima proizvođači ponosno navode da su bez glutena i potpuno bezbedne.
Ali, da li je baš tako? Ljudima koji ne jedu gluten može smetati još nekoliko sastojaka i aditiva, koji će napraviti problem u stomaku kao da ste pojeli parče belog hleba.
Postoje hleb i testenine bez glutena, kao i grickalice, peciva, sve što vam je potrebno da zasitite svoju želju za ovakvom hranom a da ne brinete da će vas boleti stomak ili ćete imati druge neprijatne simptome. Međutim, otvorite četvore oči kada ih kupujete jer neki od njih kriju sastojke koji mogu da vam smetaju.
Krompirov skrob
Nalazi se u mnogim brašnima bez glutena i smatra se zamenom za kukuruzni skrob. Dok jedni kažu da im je ovaj sastojak vrlo prijatan, drugima može da napravi haos u stomaku. Ako ste osetljivi na gluten, pažljivo s krompirovim skrobom, isprobajte i vidite da li će vam izazvati neprijatne simptome. Ako se to dogodi, menjajte brašno.
Ksantan guma
Naziv je čudan, a sastojak vrlo uobičajen, zgušnjava razna jela, sos, prahove koji se koriste za pravljenje obroka... Može da izazove nadimanje, gasove i bol u stomaku ako ste osetljivi na gluten.
Kukuruzni derivati
Koriste se u mnogim proizvodima bez glutena, a najčešći je visokofruktozni kukuruzni sirup, koji pecivima bez glutena daje prijatan, slatkasti ukus. Ne sadrži gluten ali spada u prerađene namirnice koje mogu da smetaju želucu.
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću