Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, a blagu intoleranciju na ovu supstancu imaju mnogi. Ona je u najvećem broju slučajeva toliko blaga da je zanemarljiva, ali postoje slučajevi ozbiljne intolerancije kao što je Celijakija, autoimuni poremećaj.

U slučajevima dijagnostikovane glutenske intolerancije ili Celijakije, iz ishrane se izbacuju namirnice koje sadrže ovaj protein, i to se radi isključivo uz preporuku i nadzor lekara. Međutim, poslednjih godina sve je više onih koji na svoju ruku odlučuju da izbace gluten iz ishrane, jer je to postalo nekako moderno ili smatraju da će im pomoći da smršaju.

Međutim, ono što ne znaju je da izbacivanje glutena iz ishrane bez medicinskog razloga za to zapravo ima veoma loše dejstvo na organizam.

Gojenje ili mršavljenje

Ukoliko prestanete da unosite gluten, može da se javi nedostatak nekih važnih nutrijenata kao rezultat loše apsorpcije vitamina i minerala, poput kalcijuma, folata, gvožđa, vitamina D. U slučajveima da to potraje duži vremenski period, može doći do problema u apsorpciji ugljenih hidrata i masti, što dovodi do mršavljenja.

S druge strane, neki mogu i da se ugoje. Istraživanje iz 2010. je pokazalo da ishrana bez glutena osobama koje imaju Celijakiju pomaže da normalizuju telesnu težinu, odnosno onima koji imaju višak kilograma da smršaju, a onima koji su previše mršavi da se ugoje.

Ali, to sve zavisi od toga koje namirnice bez glutena jedete, tako da, nemojte misliti da samo izbacivanje glutena (bez medicinskih razloga) može da vam pomogne da smršate.

Konstipacija

To što izbacujete ovaj protein iz ishrane znači da više ne jedete proizvode od celih žitarica, koji najčešće imaju najviše hranljivih vlakana. A pošto bezglutenske namirnice ne sadrže toliko vlakana, moguće je da se javi konstipacija.

Manjak vitamina i minerala

U slučajevima kada se gluten izbaci iz ishrane a ne postoji intolerancija na ovaj protein, može se javiti manjak vitamina B, gvožđa i drugih makronutrijenata koji se inače nalaze u žitaricama.

Bezglutenska ishrana u slučajevima kada je medicinski opravdana nije opasna jer se sprovodi pod nadzorom i prema preporukama stručnjaka, koji znaju kojih namirnica treba unositi više da ne bi došlo do manjka važnih nutrijenata i vitamina u organizmu. S druge strane, kada to radite na svoju ruku, lako možete sebi da napravite problem koji će se loše odraziti na varenje i zdravlje.

(MONDO)