Ako planirate roštiljanje na otvorenom za prvomajske praznike, ova informacija će vam biti od velike koristi. Stručnjaci su otkrili najpouzdaniji način da proverite da li je meso sveže, da vam slučajno nisu podvalili nekoliko dana "bajato" ili, pak, od bolesne životinje.

Svežinu mesa možete proveriti pritiskom na njega jastučićem prsta.Ako se meso na mestu pritiska  brzo vratilo u svoj prethodni oblik, onda je meso sveže. Boja mesa treba da bude svetlocrvena do kestenjaste, u zavisnosti od vrste.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da ukoliko pečete ražnjiće na otvorenom, što znači da meso stoji neko vreme na toplom, obratite pažnju na to da li je promenilo boju. Ako je poprimilo zelenkastu boju, nikako ga ne pripremajte. Takvo meso je opasno i možete se otrovati.

Osim toga, meso jarkožute ili smeđe boje sa izraženim masnim naslagama po površini je izuzetno opasno jer ukazuje na mogućnost da je životinja bila bolesna.

Stručnjaci takođe upozoravaju da meso ne biste smeli da kupujete u mestima koja nisu ovlašćena za prodaju, kao ni od neproverenih izvora.