Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 15 miliona ljudi svake godine zadesi moždani udar. Od toga, svaki treći umire, a još pet miliona ostaju invalidi. Prema rečima lekara i naučnika, u većini slučajeva, moždani udar su izazvala dva glavna faktora - visok krvni pritisak i nezdrava ishrana (masna, začinjena i druga nezdrava hrana).

Šanse da izbegnete ovo opasno stanje povećaćete ako ishranu obogatite namirnicama koje su dobre za krvne sudove i imaju malu količinu masnoća. 

Japanski naučnici ističu da kikiriki spada u jednu od ovih namirnica. Oni su sproveli niz studija o njegovim korisnim svojstvima i došli do zaključka da je ova namirnica, kao i proizvodi od nje, veoma korisna za krvne sudove. Konkretno, kirkiriki je u stanju da smanji rizik od moždanog udara za 16 odsto i cerebralne ishemije za 20 procenata.

U eksperimentu je učestvovalo više od 74 hiljade ljudi starosti od 45 do 74 godine, koji su značajno povećali unos kikirikija i proivoda na njegovoj bazi.

"Prvi put smo pokazali da je konzumiranje velikih količina kikirikija statistički povezano sa smanjenjem stope moždanog udara među Azijatima. To sugeriše da će dodavanje hrane na bazi kikirikija u ishranu biti korisno za ljudsko zdravlje i stanje krvnih sudova mozga", rekao je jedan od autora rada, profesor na Univerzitetu u Osaki Satojo Ikehara.

Prema zaključcima naučnika, verovatnoća razvoja moždanog udara i drugih problema sa radom cerebralnih sudova zavisila je u najvećoj mogućoj meri ne samo od prisustva loših navika kod ljudi ili ili fizičke aktivnosti, već i od način ana koji je ova namirnica konzumirana.

Na primer, konzumiranje oko 4-5 zrna kikirikija dnevno je povezano sa 16 odsto manjim rizikom od moždanog udara i 20 odsto manjim rizikom od cerebralne ishemije.

MONDO