Da li se ikada osećate razdražljivo i uznemireno, a bez očitog razloga zašto? Možda ima veze sa vašom ishranom. Studije pokazuju da ono što jedete utiče ne samo na vaše fizičko zdravlje, već i na mentalno.

Određena hrana i pića koje konzumirate vam daju energiju, dok neka druga čini da se osećate tromo, neraspoložemo, pa čak i ljuto. Istraživanja pokazuju da jedna vrsta hrane može da izazove osećaj besa i podstakne stres, a to je ona koja ima visoki sadržaj trans masti, odnosno onih zasićenih.

Studija objavljena u "PLOS One" pokazuje povezanost između konzumiranja transmasnih kiselina u ishrani i "razdražljivosti i agresivnosti u ponašanju". U ovoj studiji, kod 945 odraslih muškaraca i žena su analizirane navike u ishrani i ponašanje. Ukjučujući sve važne faktore (pol, godine, obrazovanje, konzumiranje alkohola i cigareta), istraživači su došli do zaključka da postoji jasna veza između konzumiranja trans masti i povećane agresivnosti u ponašanju.

Trans masti se smatraju najopasnijim mastima s obzirom na to da podižu holesterol i, kao posledicu, povećaju rizik od srčanih oboljenja. Ove masnoće dižu nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola, a istovremeno snižavaju nivo "dobrog" (HDL), pretvarajući ga u štetne masne kiseline.

Ova vrsta masnih kiselina mnalazi se u hrani koja hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana. To znači da su nezasićene masne kiseline u hrani izmenjene kako bi se sprečilo da se ona pokvari ili, čak, kako bi zadržala čvrst oblik na sobnoj temperaturi.

Najveći izvori trans masti su biljna ulja koja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda. Takođe, u ogromnim količinama ih ima u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, prženim kolačima, zamenama za sir i margarinima.

MONDO