O tome koliko je beli hleb štetan po zdravlje, neprestano se polemiše. Neki stručnjaci kažu da u umerenoj količini ne nanosi veću štetu telu, ali da svakako šgodi liniji. Ima i onih koji smatraju da ga treba apsolutno zabraniti u ishrani. A sada su došli do još jednog otkrića, a koje vam se nikako neće dopasti ako obažavate hraskavi i vazdušasti beli hleb.

Kako naučici ističu, beli hleb sadrži sastojke koji utiču na mozak! Po rečima stručnjaka, ova namirnica može da bude opasna po mozak i da uzrokuje razvoj demencije, a sve zbog transmasti koje sadrži. Nutricionisti napominju da je neophodno da pažljivo pročitate sastav naveden na pakovanju i preporučuju da birate onaj koji ne uključuje margarin.

Pored margarina, beli hleb sadrži šećer, a koji remeti nivo glukoze u krvi. Šečer koji insulin ne preradi  "nagriza"  zidove krvnih sudova. Rizik zbog trans masti postoji i od povišenog holesterola. 

Nutricionisti upozoravaju da se usled povšenog holesterola formiraju aterični plakovi na zidovima krvnih sudova, sprečavajući normalnu cirkulaciju krvi. A ovo zauzvrat izaziva visok krvni pritisak. Usled oštećenja krvnih sudova dolazi do poremećaja cirkulacije krvi, a usled toga mozak više ne dobija dovoljno kiseonika, tako da njegove ćelije počinju da odumiru...

Nutricionisti ističu da, ako već volite hleb, uvek birate onaj sa vlaknima i od celog zrna.

MONDO