Konzumiranje semena piskavice može značajno da smanji nivo holesterola, pokazala je studija objavljena u časopisu "Journal of Family Practice Daily Express". Ova jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki poznata je od davnina, a uzgaja se u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi. U Srbiji ćete ga naći u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Da bi otkrili kakav je efekat ovog začina na nivo holesterola, stručnjaci su proučavali brojna istraživanjana ovu temu i rezultate do kojih su naučnici dopšli. Pa tako su zaključili da seme piskavice ima u velikoj meri pomaže da se snizi nivo ovih masnoća u telu, i to čak između 15 i 33 odstokako je pokazalo pet naučnih radova.

Prema rečima stručnjaka, jedna studija je pokazala da listovi piskavice snižavaju nivo holesterola za devet odsto nakon samo jedne upotrebe!

Kako autori studije ističu, ovaj pozitivan efekat semena piskavice na nivo masnoća se javlja prvenstveno zbog visokog sadržaja vlakana. Dakle, rastvorljiva vlakna koja apsorbuju vodu mogu da smanje apsorpciju holesterola u krv.

Nutricionisti napomoinju i da određena hrana može da pomogne da se snizi nivo holesterola, a naveli su nekoliko najkorisnijih namirnica kod ovog problema. Brazilski orah je u samom vrhu liste, a pomažu i beli luk, grejpfrut, avokado...

Inače, istoričari kažu da su učesnici drevnih Olimpijskih igara pre takmičenja uzimali seme piskavice kako bi pojačali snagu. Verovatno otuda dolazi i ime po kom je ova biljka poznata – grčko seme. Piskavica (Trigonella foenum graecum) se smatra veoma lekovitom biljkom, a osim kod povišenog holesterola, pomaže i kod visokih triglicerida i šećera u krvi.

MONDO