Konstatovano je da kvalitet vina najbolje čuva staklena ambalaža i pravilnicima će biti propisano da vino može da se prodaje samo u takvoj ambalaži.

U saopštenju se naglašava da vino u pet ili kartonskoj ambalaži nije opasno po zdravlje i da se zabrana upotrebe takve ambalaže ne donosi iz tog razloga, već samo zbog očuvanja ukusa.

"Nemci čak i senf pakuju u staklenim posudama, pa je jasno da taj materijal najbolje čuva ukus i kvalitet“, kaže za "Potrošač“ načelnica Odeljenja poljoprivredne inspekcije za alokoholna i bezalkoholna pića, Svetlana Nol.

Proizvođači vina neće biti u obavezi da promene samo ambalažu. Stručnjaci vođeni evropskom praksom zaključili su da na ukus vina utiče i vrsta zatvrača. Zato će obični pivski ili takozvani krunski, takođe uskoro biti zabranjeni.

"Flaše kvalitetnih vina koja imaju geografsko poreklo moći će da budu zatvorene jedino plutenim čepom koji najbolje zatvara flašu i čuva ukus. Flaše sa drugim vrstama vina moći će da se zapečate i navojnim zatvaračima koji imaju dobru podlogu", objašnjavaju u Ministrastvu poljoprivrede.

Izbor jeftine ambalaže znači da je vino i pre pakovanja bilo slabog kvaliteta, ali ljubitelji ovog pića ne moraju da brinu. Kontrole su pokazale da sastav oko pet odsto uzoraka ne odgovara karakteristikama navedenim na etiketama na bocama, dok oko tri odsto uzoraka nije bilo adekvatno deklarisano.

Stono vino je bez geografskog porekla, pravi se od jedne ili više sorti grožđa. Nema utvrđenog geografskog porekla tako da proizvođač može da meša grožđe iz Subotice sa onim iz Vranja, na primer.

Regionalno vino je ono čijih najmanje 48 odsto sastava potiče iz istog vinogradarskog regiona. Pravi se od jedne ili više sorti grožđa.

Kvalitetna i vrhunska vina sa kontrolisanim geografskim poreklom dobijaju se od grožđa jedne ili više preporučenih sorti čija je proizvodnja strogo regulisana propisima.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)