Istraživanja pokazuju da disbalans crevne mikroflore može da utiče na razvoj različitih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i slabljenje imuniteta. Zdrave navike u ishrani su posebno važne za starije osobe, prema brojnim studijama postoji nekoliko pravila koja će pomoći da održite creva zdravim, sačuvate njihovu funkciju i posledično produžite život. 

1. Više vlakana

Ishrana za crevni mikrobiom počinje vlaknima, kaže dijetetičarka Sidni Grin.

"Važno je da konzumirate žitarice bogate vlaknima, voće i povrće kako biste poboljšali  zdravlje creva", dodala je ona. Vlakna hrane korisne bakterije, dok raznovrstan mikrobiom stvara snažnu barijeru od sluzi koja oblaže creva i koja smanjuje upalu i štiti telo od toksina, kaže ona.

2. Manje brašna i slatkog

Smanjenje unosa namirnica od rafinisanog brašna i šećera igra ključnu ulogu u zdravlju creva. Dijetetičarka Laura Krauza ističe da bi svi trebalo da se odreknemo belog hleba, peciva i slatkiša i zamenimo ih celim zrbima zoba, kinojom, integralnim pirinčem i slatkim krompirom.

3. Više fermentisane hrane

Kiseli kupus, kefir i jogurt bogati su korisnim mikroorganizmima, pa lekari savetuju da u svakodnevnu ishranu dodate bar jednu porciju ovih namirnica. Oni obezbeđuju korisne probiotike dok snižavaju pH creva i čine ga "opasnom sredinom" za štetne bakterije.

4. Manje mesa

Ako jedete često i mnogo mea, to je štetno za mikrobiom creva.

"Što se više životinjskih proteina unese, to se više menja ponašanje bakterija koje izazivaju zapaljenje", objasnio je gastroenterolog Villiam V. Li. Takođe, imajte na umu da su mnoge mesne prerađevine obrađene tako da sadrže aditive i konzervanse koji uništavaju zdrave bakterije.

5. Redovni obroci

Još jedan način da poboljšate zdravlje creva jeste da uvedete redovne i česte obroke. Studija u časopisu "Nutrients" otkrila je da redovni obroci utiču na sastav bakterija u crevima. Utvrđeno je da ako ujutru unesete najveći deo kalorija, a smanjite unos hrane popodne i uveče, možete da poboljšate regeneraciju ćelija i funkcionisanje gastrointestinalnog trakta u celini.

MONDO