Samo četiri kašike ovog prirodnog napitka pomažu da se spreče kardiovaskularne bolesti, kažu lekari! Prvenstveno utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, a samim tim smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Zbog nekvalitetne hrane i dosta vremena provedenog u sedenju, sve više ljudi boluje od visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, povišenog holesterola. Ako su pre nekoliko godina od ovih stanja patili isključivo stariji ljudi, preko 60 godina, danas lekari zvone na uzbunu -  sve je više mladih koji pate od ovih bolesti. 

Bolje sprečiti nego lečiti

Ako na vreme ne smanjite krvni pritisak i holesterol, izazvaćete ozbiljne zdravstvene probleme, potencijalno čak i smrt. Pored terapije koju su vam prepisali lekari, nije naodmet da primenite i neke proverene narodne "lekove" u koje su naše bake verovale i koje su smatrale da što su sastojci prirodniji, to je tretman efikasniji.

Pa tako postoji jedan napitak koji se od davnina koristi u narodnoj medicini, a koji je neverovatno delotvoran kod problema sa pritiskom i holesterolom. Bonus je i što je jeftin, a samim tim dostupan i svima. 

Za pripremu lekovitog napitka biće vam potrebno:

  • 5-6 vezica peršuna
  • 12 šolja vode 
  • 1 kg limuna 
  • 1 ksica sode bikarbone

Peršun dobro operite i osušite. Sipajte vodu u šerpu i zagrejte. Isecite limun na male komade i stavite u ključalu vodu. Odmah dodajte sodu. Isključite vatru i ostavite mešavinu da se ohladi oko sat vremena.

Isecite peršun i dodajte u mešavinu, pa napitak kuvajte na laganoj vatri dva sata. Obavezno poklopite posudu, tako će se zdržati sva lekovita svojstva i neće ispariti dok se kuva. Zatim,  sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte tečnost u tamnu staklenu flašu i čuvajte u frižideru.

Ova količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 dana. napitak se pije svako jutro na prazan stomak, po četiri supene kašike, a u roku od nedelju dana ćete primetiti prve rezultate. 

MONDO