Po mišljenju turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj, rabarbara je najkorisnija namirnica na svetu. Kontroliše nivo šećera, pomaže da se reguliše pritisak i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja. 

"Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C", kaže profesorka. Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.

Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?

  • jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
  • balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
  • kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
  • poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
  • bogata je  vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
  • podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
  • istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
  • pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
  • obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;

Kako se sprema?

Ova biljka se obično jede sirova, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:

Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.

MONDO