Bliži nam se Uskrs, praznik na koji se tradicionalno tucamo jajima, a prethodno ih, na Veliki petak, kuvamo, farbamo i ukrašavamo. Sve domaćice se trude da jaja ukrase što bolje mogu, služeći se različitim tehnikama, ali ponekad taj trud bude uzaludan jer se jaja polome prilikom kuvanja.

Da biste izbegli da vam jaja pucaju prilikom kuvanja, potrebno je da pratite samo nekoliko jednostavnih koraka.

Prvo "pravilo" kojeg treba da se pridržavate je da ne koristite najsvežija jajakoja imate u frižideru. Savet je da jaja kupite nekoliko dana ranije, najbolje nedelju dana, jer svežija jaja lakše pucaju.

Ono što je takođe važno je da jaja držite neko vreme na sobnoj temperaturi pre kuvanja – nagla promena temperature, iz frižidera na vatru, povećaće šansu da ljuska pukne.

Svi se trudimo da jaja pažljivo ubacimo u posudu u kojoj ćemo ih kuvati, da se tom prilikom ne razbiju, ali ono što dosta njih ne zna je i da ne bi trebalo stavljati previše jaja u šerpu. Prilikom kuvanja im je potrebno malo prostora da se pomeraju, pa ako ih ima previše u posudi, udaraće jedno o drugo.

Kada stavite jaja u posudu, sipajte hladnu vodu sa česme i gledajte da nivo vode prelazi oko centimetar, centimetar i po iznad jaja. Kuvajte ih na nižoj temperaturi jer će to takođe smanjiti rizik da jaja puknu, a obavezno dodajte i kašičicu sirćeta u vodu. Ovaj "tajni dodatak" će sprečiti da, ukoliko već postoje neke male pukotine na jajima, one postanu veće ili da jaje iscuri u vodu.

Pored toga, još jedan trik u koji se mnogi kunu je da dodavanje pola kašičice soli u vodu sprečava da ljuska pukne, ali i da se ovako skuvana jaja lakše ljušte.

(MONDO)