Toplotni talas "prži" Srbiju! Potvrđena je prva žrtva toplotnog udara, suočeni smo sa najtoplijim danom od početka godine, što znači da će mnogi spas potražiti u limunadama, sladoledima itd. Ove namirnice su, međutim, neke od najgorih koje danas možete da pojedete jer će vam od nje biti još toplije, a rizikujete i da dehidrirate!

Sladoled

Omiljena letnja poslastica mnogih – sladoled, ali i druga hladna hrana može da vam napravi više štete nego koristi kad pokušavate da se rashladite. Stručnjaci objašnjavaju da se nakon konzumiranja bilo kakve hrane zbog varenja podiže temperatura tela, a kada unesete hladnu hranu, telo to pokušava da "izbalansira" povećanjem unutrašnje temperature.

Drugim rečima, umesto da vas rashladi, biće vam još toplije nakon što ste pojeli sladoled.

Meso

Tokom toplotnog talasa je preporučljivo da izbegavate preteran unos mesa i namirnica koje sadrže dosta proteina. Telu je potrebno više snage da svari proteine, zbog čega se i povećava temperatura tela.

Hrana koja ima diuretička svojstva

Ono što će vas iznenaditi je da u grupu namirnica koje ne treba da jedete tokom toplotnog talasa spada i ona koju svi jedemo kada je najtoplije – lubenica. Ova hrana, o kojoj se večno raspravlja da li je voće ili povrće, ima svojstvo diuretika, što znači da podstiče izbacivanje vode iz tela, a jako je važno da telo bude hidrirano kada su temperature visoke.

U namirnice koje imaju diuretička svojstva još spadaju: limun, celer, beli luk, crni luk, krastavac, đumbir, sveža paprika.

Visokoobrađene namirnice

Savet je da u ovim veoma toplim danima izbegavate visokoobrađene namirnice, kao i hranu koja je bogata šećerom pošto je telu potrebno veoma mnogo vode da bi ih svarilo, čime se povećava rizik od dehidracije.

(MONDO)