O tome koliku ulogu igraju ishrana i navike na dugovečnost jednog naroda svedoče i takozvane "plave zone", regije u svetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. Kina i Japan se nalaze na listi, a stanovnici ovih zemalja praktikuju jedan običaj (koji nije svojstven "zapadnom" svetu) koji im pomaže da produže životni vek - sede na podu kada jedu

Kinezi, na primer, jedu samo zdravu hranu i jela pripremljena tako da se minimalno gube vitamini i minerali. I to daje odlične rezultate - pripadnici ovog naroda u proseku žive duže od drugih.

Međutim, prema rečima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovečnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta nedeljno.

"Kinezi to odavno znaju, a nedavno su to potvrdili i svetski naučnici: tunjevina može da pomogne da se sačuva zdravlje i produži život. Ova riba je veoma je korisna zbog visokog sadržaja vitamina i minerala (selen, fosfor, cink, gvožđe, magnezijum itd.)", objasnila je nutricionistkinja.

Poboljšava zdravlje

Prema Sorokini, ako uključite tunjevinu u ishranu, već nakon dva meseca možete da primetite pozitivne promene u zdravlju:

  • puls se normalizuje i snižava se holesterol - zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, tunjevina pozitivno utiče na loš holesterol, tačnije - smanjuje ga. To znači da će se smanjiti rizici od srčanog udara, moždanog udara i razvoja koronarnih bolesti.
  • krvni pritisak se vraća u normalu - to je zbog visokog nivoa kalijuma u ovoj ​​ribi. Takođe, ovo meso, koje se naziva "morska govedina", poboljšava celokupno zdravlje i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema.
  • usporava se starenje - spoljašnji znaci starenja tela (seda kosa, bore, staračke pege na koži, kao i promena u percepciji sveta) javljaju se mnogo kasnije nego kod osoba istih godina koje ne jedu tunjevinu. Za to su zaslužni vitamini A, B12, B6, C i D koji se nalaze u ovoj ribi. 

(MONDO)