Sigurno biste rekli da pranje voća i povrća "nije neka nauka", ali postoje koraci koji će nam najbolje pomoći u uklanjanju pesticida. Pesticidi deluju tako što sprečavaju, suzbijaju i uništavaju organizme koji nepovoljno utiču na plod koji se gaji. Njima se uglavnom tretira voće i povrće, ali njihovi toksični tragovi mogu da se nađu i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima.

Mnogi imaju naviku da voće i povrće na kratko stave pod česmu, ali nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da je neophodno da prvo operete ruke, a onda namirnice. "Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a pre pripreme i konzumiranja ovih namirnica, važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide", navela je nutricionistkinja i dodala:

"Pre pranja prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom. Potom izrežite sva udubljenja i trule izbočine sa voća i povrća. Nežno brišite namirnicu, dok je držite pod hladnom, tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom, koristite četku, koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća. Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom. Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa, uklonite krajnje listove. Prilikom pranja voća i povrća, ključno je da budete precizni i temeljni", objasnila je.

BONUS SAVETI

"Karfiol ili brokoli, koji mogu imati nečistoće i u unutrašnjosti glavice, dobro je potopiti u hladnu vodu na nekoliko minuta. Lisnato povrće, kao što je spanać ili zelena salata se mora razdvojiti na listove i svaki zasebno prati, pod mlazom vode", objasnila je Nataša i dodala kako da voće ne istruli brzo:

"Breskve, kajsije, šljive i slično voće, peru se pod mlazom hladne vode i posle se obrišu, jer inače veoma brzo istrule. Grožđe, jagode i slično nežno voće se pere pod sporim mlazom vode, kratko i to neposredno pre jela", objasnila je nutricionistkinja.

(MONDO)