Doručak je najvažniji obrok u toku dana, kojim je potrebno da obezbedite energiju i hranljive materije. Iako mnogi misle da je najzdravije jesti žitarice, jaja su idealan doručak koji ima brojne zdravstvene prednosti.

Istraživanja su pokazala da pomažu u zaštiti srca. U studiji, koju je objavio "eLife", a u kojoj je učestvovalo 4.778 ispitanika starosti između 30 i 79 godina, sprovedena je anketa o konzumiranju jaja.

Analizom je utvrđeno da njih 1.377 nikada nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok 3.401 njih jeste. Potom se vršilo ispitivanje koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput mesa i povrća.

Kada su autori istraživanja pogledali krv učesnika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, a koji pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

"Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti", rekao je autor studije Kanking Ju, vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu.

Pročitajte i kako da prepoznate sveža jaja!

(MONDO)