Nazivaju ga i "tajlandskim đumbirom", ali ne može da se koristi kao zamena za đumbir. Galangal je biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, ali se gaji u svim toplim regionima sveta. Blagog ukusa citrusa, poznat i kao "plavi đumbir", a niskokaloričan. Koristi se kod tradicionalnih lekova od davnina za varenje, prehlade, infekcije lišajeva (gljivični dermatitis).

Zimzelena zeljasta biljka koja raste iz rizoma i može da poraste do metar i po visine. Cvetovi su beli i grupisani, a plod je u obliku kugle sa nekoliko stabljika, piše RTS. Koren galangala podseća na đumbir, ali je mnogo blažeg ukusa i mirisa. Koristi se u kulinarstvu, svež ili u prahu, u kuhinjama jugoistočne Azije, tajlandskoj, vijetnamskoj i indonežanskoj.

Bogat je antioksidansima. Koren ove biljke ima mnogobrojne koristi za zdravlje jer je bogat antioksidansima (polifenolima), pa je koristan za poboljšanje pamćenja, a snižava i LDL (loš) holesterol. Takođe je koristan za srce i smanjenje nivoa šećera u krvi. Koristi se kod upalnih procesa, za bolove u zglobovima, a telo štiti od bakterija i mikroorganizama.

Galangal može da se kuva u vodi, na pari, a može da se jede i sirov, iako je drvenaste strukture i tvrd, pa se uglavnom pasira. Sveži koreni treba da budu čvrsti, sočni i da imaju svetlo žutu koru. Izbegavajte slomljene, vlažne, sluzave površine, korene zahvaćene insektima. Takođe, izbegavajte prevelike, zrele, vlaknaste, drvenaste, smežurane korene jer su manje sočni.

(MONDO)