Slušaj vest

Kada kupite teglu meda, verujete da ste uradili dobro za svoju porodicu i sebe. Međutim, istraživanje Saveza pčelarskih organizacija Srbije pokazalo je da je većina meda koji se prodaje u marketima falsifikat. Čak 22 od 25 ili u procentima 88 odsto ispitanog meda, ima nedozvoljene supstance, odnosno može se podvesti pod falsifikat. Pozadina svega ovoga je zarada. Samim tim, potrošači rastopljeni šećer plaćaju po ceni meda, kaže u Jutarnjem programu RTS-a Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

"Savremene metode analiza traže pre svega strane šećere dodate medu. To može da se uradi na više načina, reč je o raznim vrstama stranih šećera poreklom od repe, trske, pirinča, kukuruza, krompira, kraja nema gde se sve može naći. Tog šećera u prirodnom medu nema. Dodaje se da se kaže da je med nešto što nije med i da nešto što košta 100 dinara, prodate za 1.000 dinara i više. To je glavni motiv svih falsifikatora, da jeftinu sirovinu pretvore u skup proizvod, što jeste teška obmana potrošača", istakao je Rodoljub Živadinović.

med
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

"Ako vas ne interesuje da li ste uzeli pravi med i da li će na vaš organizam ostvariti sva ona biološka svojstva koja ima med, sami ga napravite. Ne plaćajte nešto što nije videlo pčelu i što nema nikakve koristi. Tu nema igranja. Danas savremene metode sve to otkrivaju i Srbija je, hvala Bogu, zemlja koja ima te metode", rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

"Problem je što mnogo toga promakne nadležnima. Mi se trenutno borimo, koliko god to zvučalo optimistično, da Srbija postane prva zemlja u Evropi koja će moći da kaže da ima sto odsto ispravni med. To uopšte nije teško, mi smo razgovarali sa ministrom i očekujemo da ćemo u skorije vreme taj problem vrlo efikasno rešiti. Mi nismo izuzetak, u nekim zemljama ima više falsifikata nego u Srbiji", istakao je Rodoljub Živadinović.

"Med je veoma vredna hrana. Med je jedan od retkih, ako ne i jedini proizvod koji na naše stolove dolazi u izvornom obliku, onakvom kakvom su ga pčele sakupile. U njemu nema ni konzervanasa ni aditiva, ničega od one hemije koja se nalazi u drugoj hrani. Moram da pohvalim makrete koji su primili med pčelara Srbije na svoje rafove. Pokazali su društvenu odgovornost. Mi i te kako imamo kapacitete da pokrijemo sve ono što Srbija pojede, a treba da jede mnogo više", rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i otkrio kako da prepoznamo lažni med.

"Med mora da kristališe. Nemoguće je da bude u tečnom stanju. Stvar je vrlo jednostavna, kristalizacija je jedan od načina da znate je med sto odsto pravi".

BONUS VIDEO:

Kurir televizija NE DAJTE DA VAS PREVARE: Saveti pčelara kako da razlikuete PRAVI med od FALSIFIKATA - Caka je na DNU tegle (KURIR TELEVIZIJA)