Prema rečima nutricionista, ova namirnica ima korisna svojstva. Ultragusti jogurt koji se naziva grčkim, ima mnogo više proteina i manje šećera od običnog jogurta, zbog čega je glavna preporuka nutricionista širom sveta. Doživeo je veliku popularnost, a mnogi ljudi su rešeni da ga isprobaju i iskoriste sve njegove benefite. To je uradila i novinarka italijanskog Voga, koja je tri godine svako jutro za doručak jela grčki jogurt.

Kako je otkrila, uspela je da reši nadutost, smanji potrebu za grickalicama i produži osećaj sitosti nakon doručka. Ovo je njeno iskustvo: "Prvi put kada sam jela grčki jogurt, uopšte nije delovao kao dijetalna hrana. Uparila sam ga sa jagodama u vrelo rano letnje popodne i sećam se da sam pomislila da ta kombinacija i nije tako loša. U njegovoj kremastosti ponovo sam pronašla teksturu sladoleda, a dok mi je kiselost verzije bez masti izazvala mučninu u poređenju sa zašećerenim jogurtima koje sam navikla da jedem, to je brzo prošlo", otkrila je novinarka i dodala:

"Danas, nakon što sam jela grčki jogurt skoro svaki dan više od tri godine, znam da nema razloga da se grčki jogurt povezuje sa bilo kakvim nedostacima i kiselošću. Oni koji ga preziru, propuštaju mnoge njegove zdravstvene prednosti i uživaju u njemu kao ukusnoj užini kojoj se raduju tokom dana", rekla je novinarka.

Blagotvorni efekti grčkog jogurta su uglavnom povezani sa visokim sadržajem proteina za održavanje čiste telesne mase, ali i sa niskim sadržajem šećera i laktoze, zbog čega mogu da ga konzumiraju i oni koji su dijabetičari i alergični na mlečne proizvode. Probiotici, poznati i kao bakterije mlečne kiseline, u njemu doprinose ravnoteži crevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, doprinose ravnoteži metabolizma, a takođe smanjuju nadimanje stomaka.

Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcijum, ali i vitamine B rastvorljive u vodi i vitamin A (retinol), aminokiselinu leucin, koja povećava osećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem. Ovaj jogurt je pogodan u dijetama za mršavljenje, ali i za one koji imaju brz život i žele da se osećaju sito duže vreme.

BONUS VIDEO:

Ledene kocke od jogurta  instagram/thecookingfoodie

(MONDO)