Sigurno ste primetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primetilo da se njihove cene uvek razlikuju, ponekad čak i u velikoj meri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj - baburi.
Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u ceni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti. Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije,s očnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.
Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.
Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža.
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Vučević: Vlada usvojila zaključak za vraćanje obaveznog vojnog roka
Crvena zvezda je spremna za Ligu šampiona! Pokazala novu snagu na "Marakani" pred Benfiku
"I kad ne kupujem, Temu mi skida pare sa računa, ostala sam bez 26.000 dinara": Ljudi počeli da brišu aplikaciju
Mondo ukrštenica za 14. septembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Novosađanku radnica u prodavnici pogodila hlebom u glavu: "Da li da idem u Hitnu i kog advokata da angažujem?"