Tokom vrelih dana, jedno povrće koje većina Srba obožava momentalno osvežava. Paradajz, pogotovo u kombinaciji sa lukom prava je poslastica. Možemo da ga nađemo na pijacama, supermarketima ili u sopstvenim baštama...
Odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnom konzumacijom ovoga voća dobijamo dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. Ali, kako da prepoznamo koji je najbolji, domaći i najsvežiji?
Većina voća i povrća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Uključite sva čula i naučite da prepoznate kvalitetne plodove.
Neoštećena crvena koža ploda
Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim delovima, jer je ovde reč o plodu koji je počeo da truli.
Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.
Stisnite ih
Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sečenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari.
Kupite samo ono što možete da dodirnete
Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gde vam nije dozvoljeno da proverite kvalitet ploda svojim čulima.
Pravilno ih čuvajte
Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite, piše "zadovoljna.hr".
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Rapsodija Zvezde, Olimpijakos je pao u Areni: Ovako se ide u plej-of Evrolige!
Pravio haos na utakmici Zvezde, sada joj opet sudi! Evroliga ga vratila u Arenu posle velikog skandala
Ovako će izgledati novi kružni tok u centru Beograda! U sredini sat od 15.000.000 RSD: "To će biti simbol grada"
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Miloš Teodosić ne igra protiv Olimpijakosa: Još jedan problem za Crvenu zvezdu