Jaja spadaju u jedan od omiljenih obroka u Srbiji. Jaja su odličan izvor proteina, hranljiva su, dugo drže sitost i bogata su vitaminima A, B6, B12, selenom. Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta "The Healthy", odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedelje. Potom je detaljno objasnila kakve rezultate je uočila tokom ovog eksperimenta:

"Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. Ako ste ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, trebalo bi da znate da ona mogu da ostanu sveža nedelju dana u frižideru. Rešila sam da pravim i omlete, kako bih iskoristila ostatke povrća i sira", napisala je novinarka.

jaja
YouTube/Downshiftology 

Pored njihove nutritivne vrednosti, Stejtis je istakla da su jaja odlična jer su laka za pripremu. Uglavnom ih je jela sa rukolom, blago zalivenom limunom i maslinovim uljem, ali uvek sa dodatkom feta sira. To je bio obrok kojim je započela nedelju konzumiranja jaja. Sledeći dan joj je bio naporan, a dok je žurila da se spakuje za put, pokupila je kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra.

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrednost namirnica koje jede. "Tokom nedelje u kojoj sam jela jaja svakog dana, uočila sam da sam pravila bolji izbor hrane. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine", piše novinarka. Dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da, iako su jaja veoma hranljiva, ne znači da treba da se prejedamo ovom namirnicom.

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA

(MONDO)