Osnova ishrane tokom Velikog posta je isključivanje svih životinjskih proizvoda iz ishrane, ali je u ovom pravilu veoma važna ravnoteža. Nutricionistkinja Dijana Čekunova otkriva da je tokom posta važno da imate nekoliko važnih faktora na umu - održavanje broja porcija, raznovrsnost dozvoljenih namirnica, izbor sezonske hrane i vremenske periode između obroka.

Mnogi idu u ekstreme i oštro se ograničavaju, kaže nutricionitskinja, rizikujući svoje zdravlje. Ili, naprotiv, preovladavaju ugljeni hidrati i jednolična hrana, a nedostaju povrće i zdrave masti kao što su orasi ili avokado. Neophodno je shvatiti da post nije dijeta ili nutritivna terapija.

Koja hrana je zabranjena tokom posta?

  • meso (poluproizvodi od mesa, kobasice, smrznuti proizvodi)
  • morski plodovi i riba (mogu da se konzumiraju nekoliko puta tokom posta)
  • mlečni i fermentisani mlečni proizvod
  • jaja
  • slatkiši

U ovom periodu zabranjeni su i alkohol i pušenje.

Šta možete da jedete tokom posta?

  • povrće u bilo kom obliku - dodajte u svaki obrok hranu koja sadrži vlakna da biste olakšali varenje uveče
  • bobičasto voće
  • sušeno voće
  • voće
  • orasi - sadrže omega-3 kiseline i masti neophodne za funkcionisanje mozga i smanjenje upalnih procesa u organizmu, kao i za regulisanje nivoa holesterola
  • mahunarke - jedna od vrsta dostupnih proteina tokom posta, tako da ih treba jesti svakodnevno u različitim verzijama
  • žitarice - dajte prednost onim koje sadrže veliku količinu proteina kao što su heljda, kinoa i proso
  • pečurke
  • kiseli krastavci
  • kompoti
  • peciva u čijoj pripremi nisu korišćena jaja i mlečni proizvodi
  • biljni čajevi

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM" G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane! 

(MONDO/T.V.)