Jagode su često tretirane pesticidima kako bi se zaštitile od štetočina. Ostaci ovih hemikalija mogu da ostanu na površini voća i mogu da budu štetni za zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Jagode mogu da budu kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima. Pranje pomaže u uklanjanju ovih potencijalno štetnih supstanci, ali je činjenica da ih mnogi samo ovlaš operu u vodi.

Ako jedete nedovoljno oprane jagode, povećavate rizik od dobijanja kampilobakterioze, crevne infekcije sa znacima upale tankog creva, uzrokovana bakterijom Campylobacter. Ova bakterija se nalazi u crevima nekih životinja, posebno živine i može da dospe u hranu ako se ne poštuju higijenska pravila tokom njene obrade.

Kampilobakterioza se često javlja od maja do avgusta, a za većinu ljudi simptomi su blagi i traju od nekoliko dana do nedelja. Međutim, ozbiljnije komplikacije mogu da se jave kod nekih osoba, posebno kod onih sa oslabljenim imunitetom. Dr Ana Makarova otkriva da su simptomi ove bolesti: dijareja, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Prema njenim rečima, voda je ta koja utiče na smanjenje koncentracije štetnih materija u voću. U većini slučajeva kampilobakterioze, lečenje uključuje održavanje hidratacije i režim odmora. Štaviše, lečenje je simptomatsko, ali ako su simptomi teški ili ako infekcija traje duže, lekar može da uvede antibiotike.

Da biste pravilno oprali jagode, preporučuje se da ih stavite u cediljku i isperete pod mlazom hladne vode, potom da lagano svaku jagodu trljate prstima kako biste uklonili prljavštinu. Možete i da ih potopite u posudu sa hladnom vodom i blagim rastvorom sirćeta na nekoliko minuta, a zatim dobro isperete čistom vodom.

BONUS VIDEO:

Kako čuvati jagode  Tiktok/@beercanchick

(MONDO/T.V.)