Kada je Ana Ivanović pre dve godine podelila fotografiju svoje božićne česnice, društvene mreže su se usijale. Svi su primetili kako je lepo dekorisana i tražili recept. Ana Ivanović je božićnu česnicu spremila u skladu sa pravim srpskim običajima. Po tradicionalnoj recepturi, stavila je novčić. Onaj ko ga pronađe, smatra se srećnikom tokom cele godine. U nastavku pogledajte kako da napravite božićnu česnicu!
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- tri jaja
- kašičica soli
- kašičica šećera
- kocka svežeg kvasca (ili kesica suvog kvasca)
- 250 ml mlake vode
- 50 ml ulja
- novčić (dobro opran i umotan u aluminijumsku foliju)
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira, oko 10 minuta. U vanglu dodajte veći deo brašna tipa 400, ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi. U brašno stavite kvasac koji je narastao, a onda 100 grama margarina ili putera, dva jaja i ostatak mleka. Zamesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode da dobijete odgovarajuću konzistenciju.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči u veličini, oko sat vremena. Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u okrugli hleb. U testo ubacite novčić, vodeći računa da ga dobro sakrijete. Stavite česnicu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostavite je još 15-20 minuta da odstoji. Premažite je uljem ili vodom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Kada je česnica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je poslužite. Česnica se tradicionalno lomi rukama, a ne seče nožem. Svaki član porodice uzima po komad, a onaj ko pronađe novčić u svom delu, veruje se da će imati sreće tokom cele godine.
BONUS VIDEO: