Slušaj vest

Cvekla, koja je obično potcenjeno povrće, ima bogat nutritivni sastav. Bogat je izvor minerala kao što su magnezijum, kalijum, cink, gvožđe i fosfor i dva malo poznata elementa - cezijum i rubidijum. Sastav cvekle je takođe dopunjen vitaminima B , uključujući vitamine C, A, E, K, dijetalna vlakna, antioksidanse i folnu kiselinu.

Najviše hranljivih materija u cvekli nalazi se u soku koji se cedi iz nje, jer kuvana cvekla gubi većinu hranljivih materija. Cvekla je niskokalorično povrće, sadrži samo 43 kcal na 100 g. Sve ove prednosti dobro je iskusila i Bjanka London, jedna od urednica časopisa Glamour. Kako bi proverila efekte cvekle, odlučila je da svakog jutra pije sok od cvekle tokom mesec dana, a svoje iskustvo podelila je u opširnom članku.

"Na početku želim da napomenem da sam velika ljubiteljka kofeina. Toliko volim kafu, da su me čak i konobari upozoravali na to koliko ona može da bude loša za srce, naročito kada svako jutro u 8 sati naručim dupli espreso s mlekom. Međutim, otkako sam ostala u drugom stanju, morala sam da smanjim unos kofeina. Pre toga, osim kafe, konzumirala sam energetske napitke, dijetalnu Coca-Colu i sve što sadrži kofein kako bih izdržala tokom dana. Sada, sa malim detetom i obavezama na poslu, kao i sa samodijagnostikovanim hroničnim umorom, očajnički sam tražila prirodan izvor energije koji ne sadrži kofein.

Pronašla sam sok nazvan 'borac protiv umora', koji se sastoji uglavnom od cvekle, uz dodatak jabuke, narandže, celera i đumbira. Čim sam počela da pijem ovaj sok, odmah sam osetila porast energije i poboljšanje raspoloženja, što uopšte nisam očekivala. Pre sam svakodnevno pila zeleni sok i uvek izbegavala cveklu u korist lisnatog povrća, ali, ispostavilo se da cvekla, koju čak i Dženifer Aniston odobrava, ima niz hranjivih prednosti i da je vredno uključiti je u ishranu, čak i ako ne možete da podnesete njen zemljani miris ili gustu teksturu sokova.

Cvekla-u-tegli.jpg
PRINTSCREEN/YT/ROHAN PLANTBOY JAMES 

Počela sam svakodnevno da naručujem sok od cvekle. Naravno, ako niste lenji kao ja ili nemate ograničen budžet, možete i sami da napravite sok. Sve što treba da uradite je da operete jednu cveklu, iseckate je na četiri do osam delova i stavite u blender. Ako vam ukus cvekle, koji je pomalo zemljan i sladak, nije prijatan, možete da dodate malo soka od narandže ili celera.

Ponekad bih popila ceo sok uz doručak (naglašavam da nisam zamenjivala nijedan obrok sokom jer je hrana moj život). Nekim danima bih sok pijuckala polako tokom celog dana, a kada bih uživala u jutarnjoj kafi, čuvala bih sok od cvekle za popodnevni pad energije, oko 3 popodne i to je delovalo kao pravo čudo. Nakon mesec dana isprobavanja različitih rutina sa sokom od cvekle, otkrila sam da je najefikasniji kada se pije poslepodne.

Za one koji, poput mene, ne vole kafu poslepodne ili često posežu za slatkišima kako bi prebrodili popodnevne Zoom sastanke, toplo preporučujem da dodaju ovaj sok kao alternativu za podizanje energije. Nisam iskusila nikakve negativne nuspojave, a sigurno nisam osećala onaj nervozni pad energije koji često dolazi nakon ispijanja kafe. Moja koža je takođe zasjala i to pripisujem soku od cvekle, a ne svojoj ne baš savršenoj nezi kože".

BONUS VIDEO:

tik tok/juicingtutorials Sok od cvekle