Slušaj vest

Od ove nedelje, prah insekata tretiran UV zracima može da se koristi u hrani u EU! Do 4 odsto brašna od buba može da se umeša u hleb, kolače, testeninu, ali i proizvode od krompira i sira ili čak u voćni kompot. Kakvog je ukusa keks sa brašnom od insekata, pokazao je Miloš Urošević, voditelj emisije "150 minuta" na Prvoj.

"Četiri odsto je doza koju kada ubacite u proizvod, vrlo verovatno nećete osetiti. To je minimalna doza koja ne kvari ukus i ne utiče na druge namirnice koje se nalaze u proizvodu. Mislim da je taj procenat mogao da bude viši. Puno se priča o brašnu, a njegova aroma nije jaka", rekao je Miloš Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Keks sa brašnom od insekata napravio je Kosta Nikolić iz Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

"Kod nas ih nije bilo. Za svoj master rad sam pravio hleb i keks sa insektima. Tadašnja receptura je bila klot, nije bilo drugih začina, pa se gradacija osetila. Videla se razlika u teksturi i boji. Međutim, keksići, kada se dodaju neki začini, pogotovo cimet, skroz maskiraju dodatak insekata, do te mere da neko ne može ni da proceni", rekao je Kosta Nikolić.

Voditelj Miloš Urošević je odlučio da proba keks. Prvo je uzdahnuo, a potom se prekrstio.

keks.PNG
Foto: Prva Tv

"Nešto ne mogu. Baš ovo da probam? Ceo? Tako je najbolje. Čekajte, ja sam Srbin, ne može to tako da prođe. Prvi put u životu ovo probam, uz Božju pomoć i malo pameti", rekao je voditelj, a kada je zagrizao, čuo je i šta je probao.

keks 1.PNG
Foto: Prva Tv

"Sad ste probali najekstremniju varijantu. Jedna petina je brašno insekata, plus imate odbojni momenat gde je Kosta stavio insekta", rekao je Miloš Petrović.

"Zašto, Kosta, pobogu?", pitao je voditelj.

"Pa da bi se izazvao 'vau' efekat".

keks 3.PNG
Foto: Prva Tv

"Izazvao si ga. Hoću odmah da vam prenesem svoj utisak. Ovo je fenomenalan keksić. Ovo je nešto što biste jeli posle ručka ili večere. Sad mi je simpatično, sad mogu da jedem još", rekao je voditelj.

BONUS VIDEO:

01:51
ISHRANA Izvor: Kurir TV