Slušaj vest

Ovsena kaša jedno je od najboljih ječa koje možete da uključite u svoju ishranu. Prema rečima stručnjaka iz "klinike Mejo", to je najbolji način da započnete dan. Ovsena kaša ima bogat nutritivni profil i mnoga zdravstvena svojstva. A šta se dešava ako je jedete svaki dan? Novinarka časopisa The Healthy odlučila je da sprovede eksperiment u ishrani i jela je ovsenu kašu svaki dan tokom jedne nedelje.

Iako, kako priznaje Džejmi Statis, obično preferira drugačiji doručak, koji se uglavnom sastoji od jaja, tosta i voća, odlučila je da ga sama isproba kako bi videla kako će promena prehrambenih navika uticati na njeno blagostanje i telo. Prvi zaključci došli su gotovo odmah.

Prvo, ovsena kaša je bila podjednako ukusna i sledećeg dana, a drugo, najmanje šest sati nakon doručka Džejmi je bila sita i nije imala želju za grickalicama ili drugom hranom. Prema rečima stručnjaka, ovsena kaša duguje ovaj efekat sadržaju beta-glukana.

Beta-glukan je jedinstvena vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalazi samo u ovsu i ječmu. Ima posebne prednosti: pomaže u lakom uklanjanju nepotrebnog holesterola iz digestivnog trakta i smanjuje insulinsku rezistenciju, što omogućava našem telu da bolje obrađuje unete ugljene hidrate. Zato je ovsena kaša odličan izbor za sve ljude koji imaju problema sa šećerom (predijabetes, dijabetes, insulinska rezistencija) i visokim holesterolom.

ovsena kasa koja je prenocila u frizideru 2.png
Foto: YouTube/Liezl Jayne Styrdom

Isti ovaj beta-glukan je takođe odgovoran za sitost ovog jednostavnog jela. Zahvaljujući svom sadržaju, osećaj sitosti traje duže, a ovsena kaša je vaš najbolji prijatelj prilikom mršavljenja.

Drugo jelo od ovsene kaše koje je novinarka koristila za svoj eksperiment nakon konsultacije sa dijetetičarem, bila je ljuta verzija ovsene kaše, odnosno kombinacija ovsene kaše i sočiva (uz dodatak čorbe, povrća, belog luka i začinskog bilja). Iako je ovo iznenađujuća ideja za ovseni obrok, ovakav slani doručak je veoma hranljiv i ukusan. Naravno, ovsena kaša može da se doda u vašu ishranu na mnogo načina i jede u bilo koje doba dana. Nutricionisti podstiču kućne kulinarske eksperimente.

Kako Džejmi priznaje, ne morate stalno da jedete ovseni obrok za doručak, ali koristi koje je osetila nakon samo nekoliko dana svog eksperimenta, znače da će ovas definitivno biti čest gost na njenom tanjiru, u različitim oblicima. Najbolje je da joj ne verujete na reč i da sami vidite šta se dešava sa telom ako svakodnevno pojedete barem jednu porciju ovsene kaše.

BONUS VIDEO:

00:33
Zapečena ovsena kaša Izvor: Instagram/healthyfood.addiction