Mnogi znaju zdravstvene prednosti ovsene kaše. Poznata po svom posebnom ukusu, ovsena kaša donosi mnogo koristi organizmu. Dijetetičari su detaljno istražili kako telo reaguje kod osobe koja svakodnevno konzumira ovsenu kašu za doručak. Ovsene pahuljice su hranljivi, niskokalorični obrok sa malo masti.
Ovas se odlikuje visokim sadržajem vlakana i magnezijuma. Sa 6 grama proteina po šoljici, ovsena kaša takođe obezbeđuje isto toliko proteina koliko i jaje. Ovo čini ovsene pahuljice uravnoteženim izborom za vašu ishranu. U nastavku donosimo prednosti svakodnevne konzumacije ovsene kaše.
Ovsena kaša je bogat izvor vlakana
Samo 7 odsto Amerikanaca konzumira dovoljno vlakana, pokazuju studije. Svakodnevno jedenje ovsene kaše može da vam pomogne da postignete preporučeni dnevni unos vlakana. Stručnjaci preporučuju najmanje 28 grama vlakana dnevno. Jedna šolja ovsene kaše sa vodom ima 4 grama vlakana, što je 14 odsto preporučene dnevne vrednosti. Da bi se dopunio unos vlakana, stručnjaci preporučuju dodavanje zobi i čia semenki u kašu.
Ovsena kaša može da učini da se brzo osećate sitima
Ovsena kaša je bogata rastvorljivim vlaknima. Kada jedete rastvorljiva vlakna, vaša probava je usporena, što može da poveća osećaj sitosti. Glavna vrsta rastvorljivih vlakana u ovsenim pahuljicama naziva se beta-glukan. Ova vlakna brzo pružaju efekat sitosti. Mera proteina dodata ovsenoj kaši može da dopuni prednosti ovog jela.
Ovsena kaša pomaže da izgubite težinu
Kao dobar izvor vlakana koja usporavaju varenje i duže vas održavaju sitima, ovsena kaša bi mogla da vam pomogne da unesete manje kalorija tokom dana. Pored toga, ovsena kaša može da pomogne u smanjenju holesterola. Ovsena kaša koja se konzumira svakodnevno, može da smanji nivo holesterola. Pored toga, ovsena kaša pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi. Međutim, stručnjaci preporučuju da ne dodajete zaslađivače u svoj recept.
Podržava zdravlje creva
Ovsena kaša je bogata jedinstvenim fitokemikalijama, uključujući beta-glukan, otporni skrob i fenole, koji utiču na mikrobiom creva. Mikrobiom creva je zajednica bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji žive u gastrointestinalnom traktu i igraju ključnu ulogu u probavnom, imunološkom, pa čak i zdravlju mozga.
Kojim rizicima možete da se izložite ako svakodnevno konzumirate ovsenu kašu?
Ovsena kaša može da donese mnoge pozitivne koristi za vaše zdravlje. Negativni efekti su mali, ali postoje. Stručnjaci kažu da ovsena kaša može da izazove nadimanje stomaka kod nekih ljudi, posebno kod onih koji inače ne jedu hranu bogatu vlaknima. Takođe, kod nekih ljudi, ovsena kaša može da doprinese povećanju telesne težine ako se jede u prevelikim porcijama ili sa visokokaloričnim prelivima. Cela zrna sa visokim sadržajem vlakana, glukoze i skroba mogu da dovedu do pojave crevnih gasova. Iako je ovsena kaša korisna za zdravlje organizma, treba je konzumirati umereno.
BONUS VIDEO:
Bivši fudbaler Zvezde automobilom udario ženu: Lekari joj se bore za život
Za Božić i do +15 stepeni, pa obrt: Ovakvoj prognozi se niko nije nadao, Čubrilo otkrio šta nas čeka u januaru
Muk u "Slagalici" zbog pitanja o Pavlu Vujisiću: Svi u šoku što takmičari ne znaju scenu iz najpoznatijeg srpskog filma
3 greške u filmu "Boj na Kosovu" koje su vam promakle: Isti čovek poginuo 17 puta, a tek koje patike "furaju" Turci
Brancin 3.850 rsd, losos malo "pristupačniji": Nadrealne cene ribe na pijacama uoči Badnjeg dana, kupci šokirani