Pomalo je čudno da nešto toliko očigledno kao ćureća jaja, gotovo i ne postoji na našim trpezama. Dok svakodnevno konzumiramo kokošja, pa čak i prepeličja jaja, ćureća su ostala u zapećku kulinarstva, gotovo kao mala tajna živinarskog sveta. Zašto je to tako? Da li su ona zaista toliko drugačija?
U divljini, ćurka pravi gnezdo na tlu, negde zaklonjeno u šumi. Zatim započinje period nošenja jaja koji traje oko dve nedelje, tokom kojeg snese po jedno jaje na svakih 24 do 32 sata, obično ukupno između devet i trinaest, navodi Odeljenje za ribolov i divljač države Oregon, piše Iflscience.
Za jednu novu ćurku-mamu, to je sasvim dovoljno posla. Između nošenja jaja, ona ide da se hrani kako bi mogla uspešno da inkubira svoje potomstvo. Ipak, za farmere koji proizvode jaja, to jednostavno nije dovoljno.
Zašto ne jedemo ćureća jaja?
Ćureća jaja se retko kada nađu na tržištu, jer nije isplativo. Zdrava kokoška može da nosi jaja gotovo svakog dana, što ćurkin vremenski razmak od 32 sata čini slabim rezultatom. Uz to, ćurkama treba sedam meseci da sazru i počnu da nose jaja, dok je za kokoške potrebno oko pet meseci, pa zbog toga ćurke nisu primamljive farmerima koji žele da prodaju jaja.
Ako već neko vreme niste videli ćurku, podsetićemo vas da su ogromne. Njihovo držanje nije jeftino, treba im više prostora i hrane. Sve u svemu, nisu isplative kao druge domaće ptice kada je reč o proizvodnji jaja.
Da li su ćureća jaja jestiva?
Ćureća jaja jesu jestiva, samo pitajte farmere koji uzgajaju ćurke. Prema pisanju portala Modern Farm, ona po ukusu podsećaju na kokošja jaja, samo su malo veća, sa tvrđom ljuskom i debljom opnom.
BONUS VIDEO: