Slušaj vest

U Srbiji se maslena riba (poznata i kao escolar ili pod nazivom butterfish) retko nalazi na trpezama, ali se povremeno može naći u ribarnicama, kao i u ponudi restorana sa internacionalnom ili azijskom kuhinjom. Zbog povoljne cene i atraktivnog izgleda, ponekad završi u korpi kupaca koji nisu upoznati sa njenim efektima. Poseban oprez potreban je na letovanjima, gde se maslena riba često poslužuje u sušiju ili ribljim jelima pod nazivom "bela tuna".

Iako se čini kao dobar izbor zbog ukusa i hranljivih vrednosti, stručnjaci upozoravaju da je reč o ribi koja može da izazove ozbiljne probavne tegobe. U Japanu je zabranjena još 1970-ih, a nećete je pronaći ni u prodaji u Italiji. U mnogim zemljama, uključujući Poljsku i SAD, proizvođači su dužni da na pakovanju navedu upozorenje o potencijalnim posledicama konzumacije. Isto važi i za restorane. Osoblje bi trebalo da vas upozori ako se maslena riba nalazi u jelu koje ste poručili, naročito u rolnicama sušija.

Zašto nije preporučljivo jesti maslenu ribu?

Suši riba
Foto: Shutterstock.com/Sergei25

Pod imenom "maslena riba" krije se više vrsta, od kojih pojedine sadrže masnoće koje ljudski organizam ne može da svari. Njihova konzumacija često dovodi do:

  • dijareje,
  • mučnine i povraćanja,
  • jakih bolova u stomaku i glavi.

U težim slučajevima mogu da se jave i osip, kao i problemi sa disanjem. Čak i do 20 odsto ljudi koji pojedu ovu ribu mogu da dožive ove simptome, koji obično traju do 24 sata. Zbog toga se posebno ne preporučuje trudnicama i osobama sa osetljivim crevima, ali ni zdravim osobama koje žele da izbegnu neprijatna iznenađenja.

Gde se krije maslena riba?

Ova riba se često koristi kao sastojak sušija, a da gost to ni ne zna. Zato je važno da uvek pitate konobara šta se tačno nalazi u vašem obroku, naročito u inostranstvu, gde je češće prisutna zbog veće popularnosti azijske kuhinje.

Šta jesti umesto nje?

Iako maslena riba sadrži određene hranljive sastojke, poput vitamina A, D, E i B3, postoji mnogo boljih i bezbednijih alternativa. Umesto nje, u ishranu je preporučljivo da uključite masne morske ribe poput:

  • lososa,
  • skuše,
  • sardina,
  • tunjevine.

Ove ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje doprinose zdravlju srca, mozga i imuniteta. Preporuka nutricionista je da se konzumiraju najmanje dva puta nedeljno, u porcijama od 150-200 g. Prilikom kupovine, obratite pažnju ne samo na vrstu ribe, već i na njeno poreklo. Birajte proverene, sertifikovane izvore.

BONUS VIDEO:

00:09
Najotrovnija riba Jadran Izvor: TikTok/morskivlaj