Slušaj vest

Ribe su prehrambeni proizvodi koji bi trebalo da budu česta stavka u našem meniju. Oni su riznica omega-3 masnih kiselina, proteina, kao i vitamina i minerala. Određene vrste smatraju se izuzetno hranljivim. Na BBC rang listi, pacifička crvena riba je proglašena za kralja ribe u pogledu hranljivih materija, sa 89/100 poena.

Jedenje ribe je navika koja podstiče zdravlje - osim omega-3 masti, po kojima su poznate, riba sadrži i dosta visokokvalitetnih proteina, vitamina (uključujući B12 i D), kao i minerala, uključujući magnezijum. Iz tog razloga, dijetetičari i lekari preporučuju da se ova grupa prehrambenih proizvoda uvrsti u naš jelovnik najmanje dva puta nedeljno.

Zašto je pacifička crvena riba tako posebna?

pacifička crvena riba
Alexander Piragis/Shutterstock 

Pacifička crvenkasta riba je dubokomorska riba koja iznenađuje ne samo svojim delikatnim ukusom, već i jedinstvenim sastavom. To je riznica:

  • polinezasićene masne kiseline (omega-3 masne kiseline i DHA),
  • vitamina D,
  • vitamina B6 i B12,
  • fosfora,
  • selena.

Dobra vest je da sadrži malo zasićenih masti, što povećava koncentraciju LDL holesterola u krvi. Osobe koje žele da smršaju, mogu da je jedu bez griže savesti, jer nije visokokalorična riba. U 100 g ima samo 79 kalorija. Ista težina sadrži čak 20 g visokokvalitetnih proteina, zbog čega se ova vrsta ribe često uključuje u jelovnik kao zamena za meso.

Mnogi od nas izbegavaju da jedu ribu jer se plaše kostiju. Drugi jednostavno ne vole da se prljaju odabirom malih iglica sa trupa ribe. Za gore navedenu grupu pacifička crvena riba se čini kao idealna riba jer ima malo kostiju, zbog čega postaje sve popularnija. Ova riba je vrlo popularna u Europi, a uglavnom dolazi iz SAD-a i Rusije. Pacifička crvena riba ima laganu i čvrstu, ali pahuljastu teksturu, kao i blago-slatki ukus.

BONUS VIDEO:

Instagram/pp_recepti_kbzu Kako se čisiti riba