Slušaj vest

Američki pisac i ribar Pol Grinberg odlučio je da sprovede nesvakidašnji eksperiment. Tokom snimanja dokumentarnog filma, godinu dana je jeo ribu svaki dan i to za doručak, ručak i večeru. Istakao je da nije bilo lako, ali je uspeo da istraje i potom je testirao svoje telo. Otišao je na lekarski pregled, a rezultati su iznenadili njegovog doktora. Sve je ostalo isto, ali je krvni pritisak porastao.

"Doktor je bio iznenađen rezultatima nakon što sam godinu dana samo jeo ribu. Jedino ga je zabrinuo skok pritiska", rekao je Pol i dodao da se osećao odlično, da je imao dovoljno energije, kao i da se u tih godinu dana nijednom nije razboleo.

Kada su novinari Grinberga jednom pitali zašto je odlučio da jede ribu godinu dana, on je odgovorio da je verovao da određene probleme može da reši.

cena_ribe_pijaca_stefan_stojanović_ (17).jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

"Već više od 10 godina pišem o ribi i morskim plodovima i ne možete pobeći od činjenice da se riba uvek smatra 'zdravom hranom'. Takođe sam čuo dokaze koji pokazuju da zemlje koje se hrane ribom imaju niže stope srčanih bolesti, da postoje bolji rezultati testova i slične stvari. Samo sam pomislio, šta ako bih zaista preuzeo ishranu nekoga sa ostrva i zaista učinio ribu glavnom namirnicom svoje ishrane? Hteo sam da vidim da li ću imati neku vrstu efekta, bilo u pogledu srca ili mentalnog zdravlja".

Njegov eksperiment stigao je do mnoborojnih medicinskih stručnjaka. Oni su istakli da riba nije štetna, već da je korisna za organizam, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama. Omega-3 masne kiseline su jedinjenja koja imaju brojna svojstva koja unapređuju zdravlje. Pozitivno utiču na funkcionisanje mozga, srca i vida. Prirodni izvori omega-3 masnih kiselina su masne ribe, biljna ulja i životinjske masti. Preporučljivo je da ih jedete jednom ili dva puta nedeljno.

BONUS VIDEO:

Instagram/pp_recepti_kbzu Kako se čisiti riba