Slušaj vest
  • Beli hleb nema dovoljno vlakana.
  • So i šećer mogu da podignu pritisak.
  • Integralni hleb je bolja alternativa.

Beli hleb se pravi od rafinisanog brašna i ima visok glikemijski indeks, što znači da brzo podiže nivo šećera u krvi, a potom dolazi do njegovog naglog pada. Mnogi nisu svesni da takvo pecivo može značajno da utiče i na krvni pritisak.

Ukusan je, lako dostupan i najjeftiniji, a kod izbora igra veliku ulogu i navika. Nekada je beli hleb bio jedina opcija, ali danas se sve više govori o potrebi da ga zamenimo drugim proizvodima. Da li treba da se zabrinemo?

Stručnjaci upozoravaju da, iako nije nužno "loš", prekomerno konzumiranje belog hleba može da dovede do povišenog krvnog pritiska. Glavni krivac je rafinisano zrno koje se koristi u proizvodnji, a koje je siromašno vlaknima i važnim nutritijentima.

So je jedan od problema belog hleba

Jedan od ključnih problema belog hleba je visok sadržaj natrijuma. Hleb, uključujući i beli, često sadrži relativno velike količine soli, a takva ishrana je povezana sa povišenim krvnim pritiskom, ističe Džina Hemšou, dijetetičarka i koordinator ishrane u Maunt Sinai Kidney Center.

Konzumiranje belog hleba takođe znači i odustajanje od integralnih proizvoda, koji su dokazano korisni za zdravlje, uključujući snižavanje krvnog pritiska.

Beli hleb se pravi od rafinisanog brašna, koje se dobija uklanjanjem mekinja i klica iz zrna. Zbog toga brašno ima manju količinu vlakana, vitamina i minerala u poređenju sa integralnim brašnom, objašnjava Stepani Džonson, docent na Raters School of Health Professions.

Takođe podseća na DASH dijetu, koja promoviše integralne proizvode kao deo efikasne strategije za snižavanje krvnog pritiska.

Ne samo pritisak - i drugi zdravstveni rizici belog hleba

Eksperti ističu da prekomerna konzumacija belog hleba ima niz zdravstvenih posledica. Primer je otežana kontrola nivoa šećera u krvi zbog visokog glikemijskog indeksa, što može da dovede do insulinske rezistencije i poveća rizik od dijabetesa tip 2.

Tu su i problemi sa varenjem. Nizak sadržaj vlakana može da izazove zatvor. Još jedan rizik je povećanje telesne mase, jer nedostatak vlakana smanjuje osećaj sitosti i podstiče prejedanje.

Beli hleb - jesti ili ne?

Da li to znači da treba potpuno da izbacite beli hleb? Ne nužno. Kako naglašava Džina Hemšou, ključ je umerenost. Ako možete da pronađete beli hleb sa 140 mg natrijuma ili manje po kriški, to je dobra opcija, savetuje ona.

Takođe dodaje da svakodnevno konzumiranje belog hleba nije problem ako je ishrana uravnotežena i uključuje dovoljno povrća, voća, proteina i zdravih masti. Onima koji su spremni na promenu, Hemšou preporučuje integralni ili hleb od klica, bogatiji vlaknima, proteinima i fitonutrijentima sa protivupalnim svojstvima.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

01:21
SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Izvor: Kurir televizija