Određene namirnice, poput torbi, cipela, krojeva pantalona... ulaze u trendove. Svaki novi talas donosi nove namirnice koje obećavaju zdraviji, duži i srećniji život. "Hafington post" popisao je supernamirnice koje će sledeće godine biti "in".

Jerusalimske artičoke
Artičoke su bogate gvožđem i antioksidansima, a jerusalimska vrsta - čičoke, ima najviši nivo gvožđa, pobeđuje umor, pomaže u koncentraciji i održava zdrav metabolizam. Čičoka je izvrstan izvor kalijuma (pola šoljice sveže čičoke zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba), kalcijuma, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2. Ipak, najznačajniji nutricionistički plus je u visokom udelu inulina, nesvarljivog ugljenog hidrata koji ima probiotski učinak, odnosno povoljno deluje na crevnu floru, piše "Press".

Crni beli luk
Nekada smatran afrodizijakom i korišćen u lečenju kuge, crni beli luk dobija se posle mesec dana fermentacije pod visokom temperaturom (odatle i njegova tamnija boja). Ima slađi ukus od belog luka, tako da posle konzumacije ne ostavlja opor ukus u ustima, a ima i blaži miris. Pun je enzima, vitamina B, belančevina, saponina i flavonoida.

Spirulina
Ova plavozelena alga puna je gvožđa i vitamina B12, koji su sjajna pomoć u održavanju energije i u borbi protiv umora. Spirulina pomaže kod anemije jer je vitamin B12 neophodan za izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Ima više vitamina A od šargarepe, a bogata je fitohemikalijama, koje pomažu u ublažavanju simptoma menopauze i osteoporoze i smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma. Spirulina je kao sušena alga bila poznata Majama i Astecima, koji su njome jačali i podmlađivali telo.

Semenke konoplje
Semenke konoplje su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u borbi protiv upala i bolova u zglobovima, poboljšavaju metabolizam i čuvaju srce. Sadrže lakše svarljivi oblik proteina od mleka i jaja. Jedu se sirove u salatama i samlevene i posute po žitaricama ili pečenoj hrani.

Kukiča čaj
Razlikuje od drugih čajeva jer uopšte ne sadrži kofein. Ubrane grančice se pare, suše i čuvaju uvijene u papir dve do tri godine da bi se razvio karakterističan ukus. Kukiča čaj bogat je kalcijumom i pomaže pri varenju. Smanjuje nadutost želuca, jača imuni sistem s obzirom na to da je bogat antioksidansima. Sadrži tanin, pa pomaže u detoksikaciji organizma.

Azuki pasulj
Azuki pasulj sadrži više proteina i manje masnoća od bilo koje druge mahunarke i smatra se čistačem organizma. Bogat je kalijumom, koji smanjuje rizik od moždanog udara i visokog krvnog pritiska, vlaknima za dobro varenje i cinkom, koji štiti organizam od upala zglobova i pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

Piskavica
Obično se koristi u indijskoj kuhinji i smatra se zimskim eliksirom zbog svojih antivirusnih moći. Piskavica se koristi kao biljka i začin, pomaže u smanjenju holesterola, poboljšava simptome dijabetesa i umiruje menstrualne grčeve i simptome menopauze.

Kupuaku
Ovo voće se u Južnoj Americi konzumira kao delikates. Pripada porodici kakaoa, a kremasta pulpa ovog ploda egzotičnog ukusa bogata je antioksidansima. Kupuaku je bogat izvor vitamina B1, B2, B3 i masnih kiselina. Plod ima sličan učinak na telo kao kofein, podiže energiju na prirodan način.

Čia semenke
Sićušne smeđe semenke pune su omega-3 masnih kiselina. Takođe, dobar su izvor antioksidanasa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Pospite čia semenke po salati, ubacite ih u variva ili ih zagrejte dok ne postanu meke, pa ih koristite kao namaz.

(MONDO)