
Alergije na hranu i prehrambene namirnice su se utrostručile u poslednjih deset godina, što stvara posebno veliki problem kada je reč o deci alergičnoj na mlečne proteine koja se leče tretmanom baziranim na indukciji na toleranciju.
Poslednja istraživanja pokazuju da uvećanje alergija na polen za sobom vuče i sekundarno povećanje alergija na namirnice, posebno one koje su biljnog porekla i to preko proteina polena.
Ovaj tip alergija utiče na 1 do 3 posto stanovništva, a najviše na decu. Problem je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, u alergijama koje su kod dece izazvane proteinima kravljeg mleka, kojih ima u više namirnica nego što se misli.
Iako nalepnice na proizvodima često upozoravaju na prisustvo ovih proteina, može se desiti da ih deca konzumiraju a da toga nisu ni svesna, na primer na rodjendanskim zabavama, u vrtićima i drugim mestima gde nisu pod stalnom roditeljskom kontrolom.
Na taj način mogu se javiti rekacije na te sastojke koji mogu čak da ih dovedu u životnu opasnost.
Zato je veoma bitno da znate na koje namirnice ste alergični i da o tome strogo vodite računa.
Posebno je opasno to što se neke alrgije na hranu mogu javiti i u kasnijem životnom dobu, a namirnice koje najčešće izazivaju „probleme“ su jagode (i ostalo bobičasto voće), ali i orah, badem, lešnik, kikiriki...
Zato, ako vas svrbi u nosu, kijate, kašljete, a niste nazebli ili „zaradili“ grip, proverite da uzrok tim promenama nije vaš omiljeni kolač sa jagodama, ili orasnice koje obožavate.
(MONDO)
Poslednja istraživanja pokazuju da uvećanje alergija na polen za sobom vuče i sekundarno povećanje alergija na namirnice, posebno one koje su biljnog porekla i to preko proteina polena.
Ovaj tip alergija utiče na 1 do 3 posto stanovništva, a najviše na decu. Problem je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, u alergijama koje su kod dece izazvane proteinima kravljeg mleka, kojih ima u više namirnica nego što se misli.
Iako nalepnice na proizvodima često upozoravaju na prisustvo ovih proteina, može se desiti da ih deca konzumiraju a da toga nisu ni svesna, na primer na rodjendanskim zabavama, u vrtićima i drugim mestima gde nisu pod stalnom roditeljskom kontrolom.
Na taj način mogu se javiti rekacije na te sastojke koji mogu čak da ih dovedu u životnu opasnost.
Zato je veoma bitno da znate na koje namirnice ste alergični i da o tome strogo vodite računa.
Posebno je opasno to što se neke alrgije na hranu mogu javiti i u kasnijem životnom dobu, a namirnice koje najčešće izazivaju „probleme“ su jagode (i ostalo bobičasto voće), ali i orah, badem, lešnik, kikiriki...
Zato, ako vas svrbi u nosu, kijate, kašljete, a niste nazebli ili „zaradili“ grip, proverite da uzrok tim promenama nije vaš omiljeni kolač sa jagodama, ili orasnice koje obožavate.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.