Stil

Nutricionista otkriva koje namirnice da jedete SVAKOG DANA da biste smršali

Autor .

Nutricionista otkriva koje namirnice treba da jedete svakodnevno, ako želite da smršate!

Nutricionista dr Vinsent Kandravinata tvrdi da konzumiranje određenih namirnica može da vam pomogne da brže smršate, tako što ubrzavaju metabolizam.

Čili i đumbir

Dodavanje začina u svakodnevne obroke može da bude "prečica" do vitke linije, smatra dr Vinsent. Čili sadrži aktivnu supstancu kapsaicin, koji ubrzava metabolizam, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i stimuliše varenje tako što čini da duže budete siti i smanjuje želju za grickalicama.

Đumbir takođe poboljšava varenje, smanjuje zapaljenje i pomaže u kontroli šećera u krvi, podstičući mršavljenje.

Mahunarke i sočiva

Sočiva, leblebije i pasulj su bogati vitaminima B, vlaknima i proteinima, a sve je to važno za ubrzanje metabolizma i mršavljenje.

Studije sugerišu da visok sadržaj proteina u pasulju zahteva od tela da sagori veći broj kalorija da bi se ova hrana svarila, u poređenju sa hranom koja sadrži malo proteina.

Mahunarke su takođe bogate agrininom, aminokiselinom koja povećava količinu ugljenih hidrata i masti koje telo koristi za energiju.

Jabuke

Ovo voće sadrži dosta pektina, komponente koja se vezuje za vodu u telu i ograničava količinu koju masne ćelije mogu da apsorbuju.

Takođe, jabuke su dobar izvor vlakana, što je dobro za metabolizam i nivo šećera u krvi. Jedna veća jabuka sadrži pet grama vlakana i 14 odsto ukupno preporučene dnevne doze vitamina C.

Jagnjeće meso

Dobra, balansirana ishrana podrazumeva unošenje različitih nutrijenata, ali ako ugljene hidrate i masti smanjite, a unosite nešto više proteina, duže ćete biti siti jer proteini potiskuju hormone gladi.

Dr Vinsent ističe da jagnjeće meso ima dobar odnos proteina i masti i ubrzava rad metabolizma za 30 odsto više u odnosu na ugljene hidrate.

Kafa

Omiljeni napitak mnogih bogat je antioksidantima, a pomaže i u mršavljenju tako što smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Nutricionista savetuje da dnevno popijete dve šoljice kafe bez šećera, po jednu uz doručak i ručak.