Dijetetičarka otkriva sve što treba da znate o ugljenim hidratima, uključujući i to kada je najbolje da ih unosite.
Ugljeni hidrati su makronutrijent koji obezbeđuje telu energiju, i vrsta su energije koju telo najefikasnije koristi. Ovaj makronutrijent nalazi se u hlebu, voću, grickalicama, slatkom krompiru, napicima...
Kada je reč o ugljenim hidratima, važan je kvalitet. Na primer, cele žitarice su ugljeni hidrati, ali sadrže i vlakna i razne druge dobre stvari.
O tome kada je najbolje unositi ugljene hidrate mnogo se govori, a dijetetičarka kaže – ugljeni hidrati su ugljeni hidrati, bez obzira da li je osam ujutro ili uveče. IPAK, nije da tajming uopšte nije bitan...
"Za prosečnog čoveka, moj savet je da tokom dana unosi ugljene hidrate. Ako rasporedite unos ovog makronutrijenta tokom dana, neće dolaziti do naglih promena šećera u krvi, pa ćete i duže biti siti. To će pomoći i da imate više koncentracije, a dobro je i za srce i vid", kaže Mejerova.
Možda ste čuli i za to da neki ljudi namerno prave zalihe ugljenih hidrata, ali dijetetičarka kaže "osim ako redovno ne trčite maratone, nema potrebe".
Ona objašnjava da pravljenje zaliha ugljenih hidrata ima smisla samo nekoliko dana pre nekog važnog događaja, kada je važno da imate dosta snage, da budete izdržljivi, ali to važi najpre za sportiste.
Kada se sve sabere i oduzme, Mejerova kaže da su ugljeni hidrati važan sastojak zdrave ishrane. Za većinu ljudi nije pametno da ih potpuno izbace iz ishrane, ali dobro je napraviti balans.
"Neka vam cilj bude da vam kvalitetni ugljeni hidrati budu četvrtina svakog obroka tokom dana i tako ćete stvoriti zdravu naviku u ishrani koja će vam pomoći da se dobro osećate", zaključuje dijetetičarka.