Stil

OPA! Znate li kako Grci slave Uskrs? Za ovu tradiciju niste čuli!

Autor Maja Gašić

I oni se oslanjaju na neke drevne običaje...

Grci su pravoslavci kao i Srbi i mada ne koriste Julijanski kalendar kao mi, već kalendar Milutina Milankovića (koji se umnogome razlikuje od Julijanskog), kad je reč o Uskrsu, ovaj praznik po oba kalendara "pada" na isti dan.  

Uskrs je porodični praznik, ukućani dan počinju kucanjem jaja koja se farbaju najčešće na Veliki petak, a potom s okupljaju oko svečane trpeze koja se po tradiciji sastoji od domaće pogače i jagnjetine. 

U Grčkoj se ovaj praznik zove "Pasha", a običaji se razlikuju od kraja do kraja. Tako na primer, na Krfu se neguje nesvakidašnji običaj. 

Stanovnici ovog ostrva prazničnu nedelju započinju razbijanjem posuđa. Zapravo, od samog jutra, meštani sa prozora bacaju zemljane ćupove, tanjire i činije na ulicu.

Po jednom verovanju, ovaj običaj je proistekao iz prakse u drevnoj Veneciji, gde su se na početku nove godine stare stvari izbacivale iz kuće.

Drugi, pak, veruju, da razbijanjem zemljanog posuđa simbolično se slavi početak proleća, buđenje prirode koja će doneti plodove, hranu, sve ono što se drži i priprema u ovim posudama.

Tagovi