Malo volje i dobar recept sasvim su dovoljni da vaša ukršnja trpeza bude lepša i ukusnija nego ikada!

Bonus je što su ova gnezda sveža i po nekoliko dana!

Sastojci: 

500 g brašna

2 kašike tople vode

1 pakovanje svežeg kvasca

130 g suvog grožđa

1,5 dl ruma

70 g šećera

100 g krem sira

1 dl toplog mleka

1  jaje

prstohvat soli

100 g omekšalog putera

Premazivanje:

1 žumance

listići badema

Priprema:

U izdrobljen kvasac dodati mleko i kašičicu šećera i ostaviti da nadođe. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji najmanje 2 sata. Brašno prosejati, u sredini napraviti udubljenje, pa dodati pripremljen kvasac. U drugoj posudi sjediniti šećer, jaje, sir, so i mleko (provo pola količne, pa ako ima potrebe dodati i ostatak). Dodati brašnu, sjediniti i dodati omekšali puter i oseđeno suvo grožđe. Zamesiti testo da se ne lepi za prste, da bude meko i rastresito. Ostaviti da odstoji, da se udvostruči. Kada je testo nadošlo, premesiti ga i podeliti na dva dela. Istanjiti u duge trake u uplesti. Iseći na nekoliko jednakih delova koje ćete oblikovati u gnezda (u sredini treba da stoji ofarbano jaje). Staviti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom (može da se razblaži sa malo vode) i posuti listićima badema. Ostaviti na toplom 20-ak minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C, oko pola sata. U ohlađena gnezda stavljati po jedno lepo ofarbano jaje.