Put do vitke linije

ZABORAVITE NA DIJETE: Ključ je u tome KADA jedete, evo u koliko sati bi trebalo da unesete poslednji obrok tokom dana!

Autor Nataša Petrović

Nije lako pridržavati se dijete i ograničavati sebi kalorije... a nije ni neophodno!

Iako mnogi veruju da su kalorije kalorije, bez obzira na to u koje doba dana je unesete, drugi smatraju da vreme unosa hrane i te kako utiče na liniju.

Naučnici sa Univerziteta u Aberdeenu analizirali su kako na liniju utiče unos hrane u različitim periodima dana.

Nutricionista Aleks Džonston i naučnik Leoni Rudik-Kolins kaže da je sasvim jasno da se ljudskom telu više sviđa da unosite hranu tokom dana.

"Naše studije su pokazale da ometanje cirkadijalnog ritma i jedenje tokom noći uzrokuju promene važnih hormona koji regulišu apetit, potrošnju energije i regulaciju glukoze. Promene u ovim hormonima teoretski povećavaju i apetit, dok snižavaju nivo energije, dovodeći do toga da se unosi više, a sagoreva manje kalorija tokom dana", objasnili su oni.

Jasno, posledica toga je da dolazi do povećanja telesne težine, zbog čega stručnjaci savetuju da ne jedete posle sedam sati uveče, ako želite vitku liniju.

Osim toga, velnes stručnjak Karl Kristijan kaže da kada jedemo kasno uveče, uglavnom pravimo i lošije izbore, odnosno jedemo ne baš zdravu hranu.

Stručnjaci ističu i da jedenje kasno uveče smanjuje nivo energije, pa su samim tim i manje šanse da narednog dana vežbate. S druge strane, ističu da je najbolje da najveći deo dnevnih kalorija unesete ujutro – tako ćete, između ostalog, i biti manje gladni tokom dana.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.