Saveti zlata vredni

DEVEDESETIH JE BILA POPULARNA PEVAČICA, SADA JE PSIHOLOG, a ovo su njeni saveti kako da izbegnete toksične ljude

Autor Nataša Petrović

Pevačica koja je bila popularna devedesetih, a inače je psiholog, savetuje kako da izbegnete toksične ljude u svom životu.

Izvor: Youtube/Ksenija Mijatovic Official

Ksenija Mijatović, koja je devedesetih bila veoma popularna pevačica, a već odavno se bavi i psihologijom – ona je psiholog i psihoterapeut - na svom Facebook profilu objavila je post u kojem je savetovala ljudima kako da izbegnu toksične ljude.

"Već danima ne mogu da se otmem utisku koliko mnogo vas je želelo da sazna više, čuje više o toksičnim odnosima, manipulatorima ili narcisima (nazivu koji je već prihvaćen u svakodnevnom životu).

Možda će vas zanimati

Za mene, to je bio 'wake up call' koliko mnogo nas ostaje u toksičnim odnosima možda i bez ideje koliko je toksičan, dok ne dođemo do tačke 'pucanja' - kraja, a kraj je potpuni gubitak sebe i radosti života (u najkraćem). Kada živite sa nekim kod koga je u pitanju 'maligni narcizam', bilo da je roditelj - O,da još kako to može biti roditelj, partner ili prijatelj/prijateljica toplo savetujem da potražite stručnu podršku ili pomoć.

Ipak, želim da znate da je narcisima najveća kazna - da ih ignorišete. Najdublji strah malignim narcisima je da im okrenete leđa i odete. Nema veće povrede narcizma od emocionalne anihilacije. Opet,ponavljam, ako imate posla sa ekstremom (malignog narcizma) - potrebna vam je stručna pomoć da se iz toga izvučete.

U međuvremenu, kao vaš psihoterapeut toplo savetujem da izbegavate sledeće ljude, da se ne biste upetljali u toksične odnose iz kojih se posle teško izlazi. Dakle, izbegavajte ljude:

1. KOJI SE IGRAJU VAŠOM GLAVOM (prave vas ludima i izvrću vaše reči do tačke da pomislite kako vi nešto niste dobro videli ili shvatili...)
2. KOJI UPORNO I NAMERNO IZGOVARAJU REČI KOJE VAS UZNEMIRUJU i to koriste upravo u tu svrhu...

3. KOJI OČEKUJU DA VAM UVEK ONI BUDU PRIORITET, ALI BEZ IDEJE DA TO I VI NJIMA BUDETE.

4. KOJI NE UMEJU ISKRENO DA KAŽU IZVINI.

5. KOJI SE PONAŠAJU KAO ŽRTVE KADA IH SUOČITE SA SOPSTVENIM LOŠIM PONAŠANJEM.

Prevencija je najbolji način da rešimo mnoge stvari. Zato ovaj profil postoji ,da vas inspiriše, pomogne i usmeri, ali nikada ne zaboravite da ništa ne može da zameni stručnu pomoć", poručila je ona.

Mnogi su pohvalili Mijatovićevu što je posvetila pažnju ovoj temi i dala savete ljudima, a u komentarima su mnogi pisali svoja iskustva sa toksičnim ljudima i vezama.

 (MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.