Ako pitate ljude kako kuvaju pirinač, verovatno će vam svi reći isto – sipam pirinač u šerpu, nalijem vodu, posolim i kuvam dok ne omekša, zatim ocedim višak vode.
I u suštini, to nije sasvim pogrešno, ali nutricionistkinja Rudžuta Divekar koja dolazi iz Indije, zemlje gde se pirinač jede svakodnevno, zna caku kako da ova namirnica bude ukusnija i još zdravija.
Ona kaže da je jako važno da pirinač pre kuvanja operete, ali i potopite da odstoji u vodi, kako bi imao bolje nutritivne vrednosti. Osim toga, nutricionistkinja tvrdi da je to važno i da bi gastrointestinalni trakt bolje apsorbovao minerale i vitamine iz pirinča.
Dodatni plus je što se pirinač kraće kuva nakon što je odstajao neko vreme u vodi, a i tekstura mu je lepša.
Potapanjem pirinča u vodu uklanja se fitatna kiselina, koja sprečava organizam da upije sve nutrijente iz ove namirnice, tvrdi nutricionistkinja iz Indije.
Reč je o supstanci koja se prirodno nalazi u biljnim semenima, a narušava sposobnost tela da apsorbuje gvožđe, cink i kalcijum. Posebno visok nivo supstance se nalazi u semenu, žitaricama, pasulju i orasima.
Ali, postoji jednostavan način da se ukloni "problematična"fitatna kiselina, a to je potapanje pirinča u vodu.
Koliko dugo pirinač treba da stoji u vodi
Smeđi pirinač treba da stoji potopljen uvodi između četiri i šest sati, dok je vreme za beli pirinač daleko kraće – dovoljno je da odstoji oko 15 minuta.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.