Stil

PREVARITE POSPANOST: Ako legnete u ovo doba, ujutro ćete biti odmorni, čak i ako ne spavate dovoljno!

Autor Nataša Petrović

Ne samo što je loša po zdravlje, nenaspavanost može i potpuno da vam upropasti dan. Ali, ovo će vam pomoći da se konačno budite naspavani!

Iako svi znamo da bi bilo najbolje da spavamo po osam sati tokom noći, činjenica je da u mnogim slučajevima iz ovog ili onog razloga to nije izvodljivo. Ali, postoji trik koji će vam pomoći da budete odmorni i naspavani čak i kada ste spavali znatno manje od tih osam sati, koliko je poželjno.

Naime, stvar je u tome da postoje različite faze sna i da nikako nije dobro da se probudimo usred neke faze, jer ćemo onda biti ošamućeni i nenaspavani. Svaka faza traje oko 90 minuta i idealno bi bilo da ih tokom noći "prođemo" šest ili sedam.

Ali, da biste se probudili odmorni i kada iz bilo kog razloga ne možete da spavate sedam-osam sati, možete da uradite sledeće – u odnosu na vreme kada treba da ustanete ujutro, izračunajte kada je najbolje da legnete u krevet.

Na primer, ako treba da ustanete u 7:30 ujutro, najbolje je da odete u krevet u 22:16, 11:46, 1:16 ili 2:46. Tako ćete ujutro biti manje umorni jer nećete prekinuti nijednu fazu sna.

Smatra se da je prosečnoj osobi potrebno oko 14 minuta da zaspi, i upravo to je uračunato u ovo vreme.

Dakle, u koje god vreme da ležete, računajte na to da vam treba oko 14 minuta da utonete u san. Objašnjeno na primeru iznad, ako legnete u 22:16, pretpostavka je da ćete zaspati do 22:30, pa buđenjem u 7:30 ujutro nećete prekinuti nijednu fazu sna usred, već ćete ustati između dve faze i bićete odmorni i nasmejani.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.