Brzo i zdravo

DOKAZANO JE, OVA ISHRANA JE SMRT ZA SALO: Smršaćete rekordnom brzinom, a snižava i holesterol!

Autor Nataša Petrović

Mršavićete brzo, ali i zdravo!

Od toga kako vam radi metabolizam zavisi koliko će telo sagoreti kalorija. Ukoliko već neko vreme pokušavate da smršate, a ne ide vam, logično je da se zapitate da li je problem u sporom metabolizmu.

Ali, nemojte previše da brinete jer nauka je pokazala da postoji vrlo jednostavan način da ubrzate metabolizam.

Prema najnovijem istraživanju, veganska ishrana koja podrazumeva smanjen unos masti pomogla je odraslim ljudima da sagore čak 19 odsto više kalorija u periodu od 16 nedelja.

Tim naučnika predvođen dr Hanom Kaleovom kaže da su svi već znali da veganska ishrana može da pomogne u mršavljenju, zato su odlučili da dalje istraže o tome.

Okupili su više od 3.000 odraslih koji su želeli da smršaju i odabrali 244 koji su imali višak kilograma, ali su inače bili potpuno zdravi i nisu imali istoriju dijabetesa. U narednih 16 nedelja, polovina njih se pridržavala veganske ishrane sa niskim unosom masti. Broj kalorija im nije bio ograničen, ali je bilo važno da unose 75 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 10 odsto masti. Druga polovina učesnika nije menjala svoju ishranu.

Nakon 16 nedelja, nova merenja su pokazala da su učesnici koji su se pridržavali veganske ishrane sa manje masti smršali tu proseku 6,3 kilograma i da je njihovo sagorevanje kalorija povećano za 19 odsto.

"Bilo je tako uzbudljivo videti ozbiljne rezultate u tako kratkom vremenskom periodu", rekla je dr Kaleova.

Pored toga što su skinuli višak kilograma, učesnici iz grupe koja se pridržavala ove ishrane skinuli su dosta masti, smanjena je insulinska rezistencija, nivo lošeg holesterola im je bio dramatično niži.

"Veganska ishrana je pristupačna opcija za sve koji žele da poboljšaju svoje zdravlje", rekla je dr Kaleova.

Međutim, oni koji se hrane namirnicama biljnog porekla treba da uzmu u obzir da se kod takvih osoba češće javlja manjak vitamina B12, te su im neretko potrebni suplementi, koji se, naravno, uzimaju uz konsultacije sa lekarom.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.